Μια ”γευστική ισορροπία” ισούται με χίλιες λέξεις…

Είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς με απλές λέξεις, έναν πετυχημένο και ισορροπημένο γευστικό συνδυασμό. Συνήθως αφήνουμε το πρόσωπο μας να το ”περιγράψει”! Είναι εκείνες οι πρώτες στιγμές που οι ”γκριμάτσες” μας οδηγούνται αυτόματα από την απόλαυση και την γευστική ηδονή της επιτυχίας. Πριν φτάσουμε ωστόσο σε εκείνο το σημείο ”κάτι” θα έχουμε συνδυάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάτι θα έχουμε κάνει σωστά…

Έχοντας λοιπόν δοκιμάσει τις πρώτες μικρές μπουκιές από το prosciutto cotto το οποίο είναι ψητό ζαμπόν με δεντρολίβανο(!), συνειδητοποιούμε την ήπια λιπαρότητα αλλά και το πόσο άνετα και διακριτικά μπορεί να δηλώσει την παρουσία του, στην στοματική μας κοιλότητα. Σε αντίθεση με το ισπανικό τυρί Manchego, από την περιοχή La Mancha με άρωμα κεχριμπαριού και κερήθρας το οποίο έχει υποστεί 12 μήνες ωρίμανση! Προφανώς πιο ζωηρό στο στόμα, με σώμα πλούσιο και λιπαρότητα έντονη παράλληλα όμως… εντυπωσιακά ευχάριστη!

Πως θα μπορούσαν λοιπόν να συνυπάρξουν αρμονικά αυτές οι δυο γευστικές επιλογές στο πιάτο μας, χωρίς η μια να υπερκαλύψει την άλλη; Η πινελιά της επιτυχίας προήλθε από την γλυκιά πιπεριά Chutney και από το σύκο Chutney!

Με την γλυκιά πιπεριά Chutney (άλειμμα) συνειδητοποιούμε πολύ ελαφρά από την πρώτη κιόλας επαφή με την γλώσσα, μια πικάντικη πολύ διακριτική νότα, καθώς διαθέτει clilly σε σκόνη. Την οποία συνοδεύει  μια γλυκιά επίγευση που καλύπτει τον ουρανίσκο μας. Η οποία ωστόσο, ”δένει” κατευθείαν με την ελαφρά λιπαρότητα του prosciutto χωρίς να το καλύπτει γευστικά και συνυπάρχει με την λιπαρότητα του Manchego καθώς το ”ταίριασμα” μαζί του, δημιουργεί μια πολύ απαλή αίσθηση και γλυκιά επίγευση! Όπως συμβαίνει ακριβώς και με την Chutney με σύκο! Επικρατεί μια γεύση που διατηρεί την διακριτική αλμύρα που συνυπάρχει με μια γλυκιά επίγευση η οποία ωστόσο, εξωτερικεύει όλες τις θετικές γευστικές όψεις του prosciutto και του Manchego. Δεν θα υπήρχε καλύτερο πάντρεμα μεταξύ τους χωρίς να βάλει το ”χεράκι” της η Chutney!

Και πως θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερο το συγκεκριμένο γευστικό σενάριο; Με την συνοδεία ενός κατάλληλου κρασιού φυσικά! Ικανό να αναδείξει τις γευστικές δυνατότητες του πιάτου και να ισορροπήσει με τα στοιχεία του. Το pink pull- Ktima Karipidi αποτελεί το σημείο που ενώσει όλες τις επιλογές μας γαστρονομικά και ισορροπεί τον οίνο με τα παραπάνω στοιχεία. Η υψηλή του οξύτητα καθαρίζει την στοματική μας κοιλότητα και τον ουρανίσκο από την λιπαρότητα και το πληθωρικό του σώμα συνυπάρχει με το σώμα των υλικών που συνδυάσαμε νωρίτερα με καινοτομία! Η μακρά επίγευση αποτελεί συνοδοιπόρο της επίγευσης του πιάτου καθώς τα αρωματικά και γευστικά του στοιχεία, εμπλουτίζουν με νέες ”εκρήξεις” την στοματική μας κοιλότητα.

Και αν θελήσουμε να πιούμε άλλη μια γουλιά παρέα με το πιρούνι μας; Τότε… δοκιμάζουμε ένα αφράτο crissini cristal και πάμε πάλι από την αρχή…

 

ARESKO ΕΚΛΕΚΤΟΠΩΛΕΙΟΝ

ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ 6

2410-257899

 

Πηγή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ